Călător străin prin România


Mituri și realități izbitoare, munți înalți și mare capricioasă, amestec de Orient și Occident, o țară a contrastelor, aceasta ar putea fi definiția empirică a României. Iubită de unii, apreciată de alții și hulită de cei care au avut parte de experiențe nefericite sau doar sunt ușor influențabili, țara lui Dracula, a lui Ceaușescu sau a lui Hagi atrage în continuare turiști și dă naștere multor povești care confirmă sau infirmă păreri deja formate. Brandul de țară a fost o experiență eșuată și, în lipsa unor opinii avizate și a unei etichete puternice, care să vândă produsul turistic numit România, lumea este servită cu povești mai mult sau mai puțin obiective și cu sfaturi mai mult sau mai puțin avizate.

”Fii atent la copiii care vor să îți distragă atenția sau la pseudoartiștii îmbrăcați în polițiști care vin și îți cer pașaportul sau portofelul.
Dacă cineva îmbrăcat în haine de om al legii îți arată o insignă și pretinde că este polițist, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te lăsa păcălit. Niciun polițist nu ți-ar cere să vadă banii sau cărțile de credit. Dacă ai dubii, roagă-l pe respectivul om al legii să te însoțească până la cea mai apropiată secție de poliție.
Călătoria cu taxiul ar trebui evitată cât de mult posibil, având în vedere că, cel mai adesea, turiștii străini sunt înșelați de șoferii de taxi. Dacă nu ai altă alternativă de transport, încearcă se chemi taxiul prin telefon, notează numărul acestuia și stabilește prețul dinainte.
Dacă ești femeie, nu merge niciodată singură pe stradă și nu te îmbrăca extravagant sau sumar- topurile și pantalonii scurți atrag cu siguranță atenția. Hărțuirea sexuală este o problemă binecunoscută în București.
Ar fi bine să fiți atenți la minoritari, în special la cei cu pielea închisă la culoare, cunoscuți drept ”romi” sau ”țigani”. Aceștia sunt supuși discriminării chiar și în țara lor.
Homosexualitatea este legală în România, dar discriminarea rămâne, mai ales dacă manifestările afective sunt făcute în public. Mulți români păstrează o atitudine conservatoare față de problema orientării sexuale”.

Toate acestea sunt sfaturi de călătorie cuprinse în volumul ”Let’s Go: Eastern Europe” (”Hai să mergem în Europa de Est!”), publicat anul trecut, și care oglindește percepția pe care o au unii occidentali despre România.

Și nu sunt singurele de acest fel. Forumuri și chiar site-uri specializate de turism par divizate atunci când vine vorba despre România, despre oamenii săi și despre ce are de oferit această țară aflată la răscruce de civilizații.
Între vampiri și parfum parizian.

Mulți o cunosc drept locul natal al lui Dracula și ”este greu să-ți imaginezi că România ar putea fi populată de altceva decât de ființe băutoare de sânge, cu aripi și voci înfiorătoare”.

Această părere preconcepută este infirmată de multe dintre site-urile de turism. Tripwolf.com îi învață pe doritori că orice călătorie reușită începe din Capitală, iar Bucureștiul este ”orașul parcurilor și al bulevardelor pariziene, dar și al contrastelor grotești, cum ar fi Palatul Parlamentului”.

România, țară divizată

Când vine vorba despre o părere obiectivă, aceasta nu este, de cele de mai multe ori, deloc măgulitoare.

”Eu împart România în două: a) românii, cei care sunt europeni, asemenea nouă; b) țiganii români, acel ”ceva” pe care îl aruncă în Europa așa cum arunci un gunoi… Hei! dacă vouă nu vă plac, să știți că nici nouă… așa că nu credeți că ar fi mai bine să îi țineți la voi în țară?”, răspunde cel care semnează pe forumul Debate Europe cu pseudonimul ”SirArthur”. Întrebarea era ”Ce părere aveți despre România și despre români?”.

La același subiect, un portughez face câteva lămuriri asupra termenului ”rom”: ”În Portugalia nu-i numim nici ”roma” și nici ”rroma” – pentru noi acest cuvânt se referă strict la capitala Italiei. Le spunem pur și simplu ”români” și nu folosim termenul ”țigan”.

Eduard, spune, pe aceeași pagină, că nu știe absolut nimic despre România și nu are niciun interes să afle ceva despre această țară europeană. Singura sa temere este că va fi nevoit să plătească taxe mai mari ”pentru ca alți străini cu care nu am nimic în comun să poată fi controlați de la Bruxelles”.

Pe virtualtourist.com România este tratată amplu și cu profesionalism din punct de vedere turistic – restaurante, hărți turistice, modalități de cazare, magazine și obiceiuri locale. Pentru mai multă credibilitate, sunt publicate și păreri ale turiștilor. Cele mai multe dintre ele sunt pozitive.

Străinii preferă Ardealul

”Este o țară cu aspecte gotice”, spune un turist belgian, care a vizitat anul trecut Brașovul. ”Oamenii sunt deschiși, calzi, primitori”, adaugă el. Fascinați de mitul lui Dracula, străinii caută pretutindeni ”semne” ale trecerii celui mai vestit vampir.

Sibiul, Timișoara, Aradul, Brașovul sunt numai câteva dintre destinațiile lor preferate. Aici este vizibilă și unanim recunoscută amprenta occidentului. Mai mult, americanii, mari amatori de călătorii, dar și de investiții în imobiliare și terenuri, știu să recunoască valorile României. Sibiul, fostă capitală culturală europeană în 2007, este recomandat de presa internațională ca destinația ideală de vacanță.

În plus, revista „Forbes“ le recomandă americanilor să se mute într-un loc idilic, însă, puţin cunoscut lor: Mărginimea Sibiului. Atmosfera rustică din jurul Sibiului i-a convins pe specialiştii „Forbes“ să includă urbea în clasamentul celor zece oraşe europene în care americanii merită să se mute.

Chiar dacă nu au inclus-o în clasament anul acesta, jurnaliştii britanici amintesc şi de cetatea medievală a Sighişoarei, destinaţia ideală, în cazul unei vacanţe în mijlocul naturii.

Așadar, România rămâne, în ciuda prețurilor ridicate practicate de operatorii de turism și dincolo de contraste, o destinație favorită pentru călătorii din întreaga lume.

Da-i o nota
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *