Un artist, o viata evaluata in $.


Teo Peter, a fost ucis într-un accident provocat de către puşcaşul marin Van Ghotem, în noaptea de 3 spre 4 decembrie 2004.

În noaptea de 3 spre 4 decembrie 2004, în jurul orei 4.30, taxiul în care se afla Teo Peter a fost lovit în intersectia dintre Strada Polona si Bulevardul Dacia de un autoturism apartinând Ambasadei SUA, condus de puscasul marin Christopher Van Goethem. Teo Peter a murit pe loc, iar taximetristul a fost ranit. Van Goethem a refuzat sa i se recolteze sânge pentru stabilirea alcoolemiei. A doua zi, puscasul marin a fost dus la o baza militara a Statelor Unite. Fiind angajat al ambasadei, americanul a beneficiat de imunitate de jurisdictie penala pe teritoriul României. O luna mai tarziu, procurorii români au declarat ca puscasul marin american nu a respectat indicatoarele rutiere. Insa, in februarie 2005, un anchetator american trimis în România sustinea ca intersectia în care a avut loc accidentul era semnalizata defectuos si ca ciocnirea nu ar fi avut loc daca taxiul ar fi circulat cu viteza legala. Pe 4 septembrie 2005, Van Goethem a fost trimis în fata Curtii Martiale. În deschiderea procesului, avocatii americanului au anuntat ca îsi vor baza pledoaria pe ideea ca basistul trupei Compact nu a murit din cauza leziunilor provocate în acccident, ci din alte motive. La sfârsitul lunii ianuarie 2006, Van Goethem a fost gasit nevinovat si a primit doar o scrisoare de mustrare. In pledoaria finala, avocatii au aratat ca acuzarea nu a reusit sa demonstreze ca Teo Peter se afla în taxiul lovit de masina condusa de Cristopher VanGoethem, având în sprijinul lor si faptul ca ofiterul român de politie, pompierul de la descarcerare si soferul ambulantei, care au venit la locul accidentului, nu au fost citati ca martori.

Familia fostului basist al trupei Compact, Teo Peter, incearca, de mai bine de trei ani, sa faca dreptate in cazul mortii acestuia. Teo Peter jr a facut, ieri, publice ofertele financiare pe care americanii le-au facut chiar inaintea procesului in care sergentul american Christopher Van Goethem a fost gasit nevinovat pentru acuzatia de omor prin neglijenta. Astfel, în 2005, americanii au oferit familiei suma de 11.500 de dolari, iar în 2006, întelegând cât de mari sunt costurile funeraliilor, au marit suma la 16.500 de dolari pentru întreaga familie. “Nu este normal sa fim luati de prosti”, a declarat revoltat Teo Peter jr.

Sperand sa atraga atentia americanilor, în special a presedintelui George W. Bush, care va veni peste doua saptamâni la Bucuresti, pentru Summit-ul NATO, familia lui Teo Peter a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, evolutia cazului accidentului in care fostul basist si-a pierdut viata. În urma procesului, care a avut loc în Statele Unite, la sfarsitul lunii ianuarie 2006, sergentul american
Cristopher Van Goethem a fost gasit nevinovat pentru acuzatia de omor prin neglijenta. Socanta
este atât decizia Curtii americane, cât si motivul care a stat la baza acesteia. Strigator la cer este ca avocatul sergentului american a reusit sa convinga juriul ca acuzarea nu a demonstrat cu probe ca Teo Peter se afla in noaptea de 3 spre 4 decembrie 2004 în taxiul lovit de masina ambasadei.

«Sunt furios pentru ca nu suntem respectati ca români»
“Van Goethem a fost declarat nevinovat pentru ca nu s-a putut dovedi ca tatal meu a fost în taxi la momentul accidentului (…) Nu este normal sa fim luati de prosti (…)”, a declarat, ieri, Teo Peter jr. “Van Goethem nu mai poate fi judecat niciodata, nicicum. Singura solutie a ramas sa acceptam propunerea autoritatilor americane”, a mai spus acesta. Teo Peter jr sustine ca, in anul 2005, inainte de proces, americanii le-au oferit 11.500 de dolari drept compensatie morala. Ulterior, în anul 2006, întelegând cât de mari sunt costurile funeraliilor, autoritatile americane au marit suma la 16.500 de dolari pentru întreaga familie. „Rezultatul este doar o compensatie morala, mai precis cuantumul acestor compensatii ar arata respectul americanilor fata de noi si de România. Are valoare de simbol“, a precizat fiul artistului. Acesta a mai adaugat ca procesul prin care a trecut familia artistului a fost unul umilitor, în care ei au fost trasi la raspundere, si nu vinovatul, Van Goethem, care nici macar nu si-a cerut scuze fata de ei pentru fapta sa. „Sunt furios pentru ca nu suntem respectati ca si români. Mi se pare extrem de grav, cu toate ca autoritatile române si Presedintia au facut demersuri, nu exista raspuns de la americani“, a subliniat Teo Peter jr. “Tot ce am primit de la americani a fost indiferenta. Nu s-au ocupat serios de rezolvarea acestui caz. Cred ca nu au gestionat corect cazul tatalui meu. Si asta ne dezamageste ca familie, dar si ca romani. Va cerem sprijinul sa atrageti atentia SUA ca România este un stat membru NATO si meritam respect, a mai spus fiul artistului. “Eu contez pe sprijinul presei si al opiniei publice din Romania. Sunt convins ca nici un roman nu este multumit cu aceasta situatie”, a conchis Teo Peter jr. “Ca roman mi se pare ciudat ca presedintele ne va vorbi curand despre importanta Aliantei…”, a concluzionat fiul artistului omorat de sergentul american.

După verdictul final al justiţiei americane, atât civilă cât şi militară, fostul şef al securităţii ambasadei SUA la Bucureşti a dispărut fără urmă.

Tnx USA!

UPDATE!

Pretul (in)corect: Americanii considera spargerea serverelor NASA de catre hackerul aradean de 1000 de ori mai scumpa decåt viata lui Teo Peter
n timp ce justitia americana i-a aruncat familiei lui Teo Peter firimiturile unor despagubiri pentru moartea cåntaretului, aceleasi autoritati de la Washington cer despagubiri de 1,6 milioane de dolari de la hackerul aradean care a spart sistemele informatice de stat din SUA. Cu alte cuvinte, moartea unui roman provocata de un american valoreaza 16.500 de dolari, iar intrarea neautorizata a unui roman in niste servere americane (prost securizate, de altfel, daca un hacker a reusit sa le sparga asa usor) este evaluata la 1,6 milioane de dolari. Adica de 1.000 de ori mai mult.

Da-i o nota
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *