romania, jurnal de tara

“In 1992, William B. Wood, geograf sef al Departamentului de Stat american (acum ambasador SUA in Afganistan), dadea publicitatii o harta cu noile granite ale statelor Europei, granite care ar fi trebuit modificate in virtutea intereselor strategice de dupa caderea blocului comunist.

Pe scurt, se preconiza ca: Scotia devine independenta; o parte a Irlandei de Nord se uneste cu Republica Irlanda; Bretania se desprinde de Franta; Tara Bascilor si Catalunia se desprind de Spania; Italia se divide in zona de nord si zona de sud; Belgia se divide in Flandra si Wallonia; Cehoslovacia se rupe in doua; Kaliningrad va fi o zona autonoma in cadrul Rusiei; Kosovo se alipeste Albaniei; Transilvania devine parte a Ungariei; actualele judete Dolj, Caras-Severin si Timis se desprind de Romania si devin o tara a tiganilor; partea vestica a Basarabiei revine Romaniei; partea estica a Basarabiei, inclusiv Transnistria, devine zona autonoma ‘Dniester’ in cadrul Ucrainei.”

“Imediat dupa ’90, printre primii soldati profesionisti, asa-zisi MAC-i, adica militari angajati cu contract au ajuns indivizi dubiosi, care n-ar fi trebuit sa aibe dreptul la permis de conducere, darmite la o arma automata. Selectia pentru plecarile in misiuni externe era facuta arbitrar, de cele mai multe ori pe baza de spagi sau pile, de persoane care nu participasera niciodata la astfel de operatiuni. “In Arabia Saudita, in 1991, aveam la spitalul de campanie pe care il organizasem la Jubayl, pe malul Golfului Persic, un sergent care a gasit intr-un butoi un lichid pe care l-a considerat a fi alcool. Se stie ca in tara aceea consumul de alcool, sau chiar simpla participare la o petrecere unde s-a consumat bautura, se pedepseste cu ani grei de puscarie. De fapt era alcool izopropilic, un lichid de racire pentru frigidere. Individul l-a amestecat cu suc de portocale si l-a vandut. Rezultatul? Dupa o orgie bahica, paisprezece militari au violat o asistenta medicala din Caras-Severin. Femeia a murit. Avea un copil acasa. Alti doi filipinezi, care cumparasera “cocktail-ul” de la el au murit si ei. Cei 14 s-au intoxicat dar pana la urma au scapat. Nici unul n-a fost pedepsit sau macar trimis in tara. Repatrierea se facea prin obligatoriu prin Anglia, iar ei n-aveau nici pasapoarte, darmite vize. Nu s-a facut nici macar raport ca ne faceam de rusine in ochii englezilor care se ocupau de logistica noastra.”

Intr-o seara, la poarta spitalului improvizat intr-o aripa a aeroportului din Mogadiscio, doi militari malaezieni din fortele de mentinere a pacii, intreaba politicosi unde pot sa le gaseasca pe doamnele romance si care e pretul. Oamenii venisera la spitalul romanesc ca la bordel. Tot la asistentele noastre veneau si rusii, scrie in cartea sa doctorul Tocan. O scena antologica a fost aceea cand s-au trezit cu un egiptean impuscat in piept, constient, escortat de un american in civil cu un automat pe piept. Cand sa-l bage in cabinetul de radiologie constata ca usa e inchisa pe dinauntru. “Am ciocanit, apoi am batut cu pumnii, cu picioarele, am strigat… Degeaba. Ne-am asezat si dupa 20 de minute o asistenta a deschis usa. Pe jos erau niste cearcerafuri mototolite si pe geam tocmai sarise un militar egiptean. A doua zi la gatul femeii aparuse un lantisor de aur

Ascultand povestea iubirii lor, am putea spune ca sunt suflete-pereche si ca le era menit sa se intalneasca, chiar daca Vio a cautat ceva mai mult pana sa-si gaseasca jumatatea. Cei doi sunt
nascuti in aceeasi zi, pe 19 martie, doar ca la 35 de ani diferenta. Au acelasi semn din nastere,
un strugure pe mana stanga si spun la unison ca sunt compatibili din toate punctele de vedere. Ca in orice cuplu, nu exista dragoste fara scantei, indragostitii “degustand” din plin momentul impacarii. “Este extrem de greu sa mentii o relatie, mai ales ca noi suntem impreuna de atata vreme, dar merita.

Cei doi au stat minute bune suparati unul pe celalalt, ca urmare a « amabilitatilor » pe care si le-au spus imediat dupa accident. La final au hotarat sa se impace, de ochii presei. Culmea, masina lui Pacuraru a mai fost apoi lovita inca o data, in aceeasi parcare, de catre o soferita. Pentru ca nimeni nu mai era de atent, aceasta a profitat si a disparut rapid.

Desi au trecut aproape trei saptamâni de la moartea dubioasa a elevei de 17 ani, gravida, cu o punga de nylon pe cap, legata la gât cu cablul unui incarcator si cu mâinile incatusate in spate, anchetatorii nu au rezolvat inca cazul.

Da-i o nota
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *