Modestie sau cumpatare?!?

Desi are o avere de 19 miliarde de euro, suedezul Ingvar Kamprad prefera mancarea de la cantina si magazinele de chilipiruri.

La cei 81 de ani ai sai, suedezul Ingvar Kamprad, fondatorul binecunoscutei companii “Ikea”, este unul dintre cei mai bogati si invidiati oameni ai planetei, avand o avere estimata la 19 miliarde de euro. Cu toate acestea, magnatul nu pune pret pe bunurile materiale si prefera sa duca un trai modest, fara niciun fel de excese.
“Stiu ca sunt foarte strans la punga. Daca m-as apuca sa cumpar tot soiul de lucruri scumpe, atunci, cu siguranta, oamenii ar incepe sa ma imite, iar eu cred foarte tare in puterea exemplului”, povesteste Kamprad, care locuieste intr-o casa modesta din Elvetia, mobilata in totalitate cu produse “Ikea” asamblate chiar de el.

Bea de trei ori pe an
In plus, desi are in garaj un Volvo de peste 15 ani, Ingvar foloseste extrem de des metroul si autobuzul. De altfel, aceasta din urma indeletnicire era cat pe ce sa il lase fara premiul de omul de afaceri al anului. Hainele prafuite ale lui Kamprad, precum si faptul ca a coborat dintr-un mijloc de transport in comun i-au indus in eroare pe bodyguarzii de la intrarea unui club de lux, care au ezitat destul de mult inainte sa ii dea voie sa intre la receptie. Aceasta nu este, insa, singura “excentricitate” a parintelui “Ikea”. Invitat de primarul din orasul natal la dezvelirea unei statui care il reprezenta si rugat sa taie panglica, Kamprad s-a multumit sa adune funda si sa o inmaneze autoritatilor, indemnandu-le sa o recicleze si sa o utilizeze la urmatoarea ocazie festiva.
Fost simpatizant al nazistilor si fost alcoolic, suedezul marturiseste cu sinceritate ca a ajuns sa bea doar de trei ori pe an si ca isi scoate sotia, Margaretha, in oras, doar la restaurante ieftine si magazine unde se poate tocmi la pret. “Nu sunt un zgarcit”, spune despre sine Ingvar, “uneori imi cumpar cate o cravata si o camasa, dar nu prea des”.

Da-i o nota
2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *