Hunedoara: PORTRET / Ioana Geier are galerie de artă în Germania


Artista a publicat patru volume de proză şi poezie la o editură hunedoreană. Ulterior s-a mutat în Germania, la Augsburg, unde a deschis o galerie de artă.

PROFIL
Născută. 02.02.1958.
Educaţie. Facultatea de Psihologie „Vasile Goldiş”, Arad.
Profesie. Statistician.
Familie. Căsătorită, doi copii.

Prima poezie a aşternut-o pe hârtie în clasa a şaptea, dar pentru că profesorul ei de română a pierdut poemul, Ioana a scris pe tot parcursul anilor de liceu numai „pentru sertar”. Îşi pierduse curajul de a încerca să publice şi abia după absolvire avea să fie remarcată de Ion Popa Argeşanu care, încântat de o asemenea descoperire, a trecut-o pe lista debutanţilor.

A scris şi a rupt
La unul dintre cenacluri avea să îl cunoască pe poetul Virgil Diaconu, de care s-a îndrăgostit iremediabil şi împreună cu care are un fiu, pe Adorian. „Toată viaţa am rămas îndrăgostită de Virgil şi el ştie asta. Acum intenţionăm să scriem împreună o carte «la patru mâini», însă nu am stabilit cu exactitate care va fi formatul acesteia”, a spus Ioana. De la debutul din ’79 şi până în 1986, când a publicat în „România Literară”, iar textele ei au fost remarcate de Mircea Micu, Ioana Geier a scris şi a rupt tot ce punea pe hârtie. „A fost o perioadă foarte grea pentru mine. Îl aveam pe Adorian, care era un copil nelegitim, iar în acei ani mentalitatea era cu totul alta, nu doar în societate, ci şi în familia mea. Vreme de 12 ani am trăit ca un călugăr tânăr, iar timp de 10 ani nu am fost în stare să citesc o singură carte. De altfel, am încercat de două ori la facultate şi sunt convinsă că am fost eliminată din cauza faptului că dosarul meu era «pătat»”, şi-a amintit Ioana.

De la merceologie la poezie
În 1992 s-a mutat la Hunedoara, s-a căsătorit şi a adus pe lume o fetiţă. S-a ocupat, o vreme, de un magazin al familiei, însă spune că mereu a simţit că nu se află pe drumul cel bun.
„Vroiam mai multă libertate. Tot timpul am trăit cu impresia că nu fac ceea ce trebuie”, a adăugat Ioana. În 2003 a plecat în Germania şi s-a recăsătorit, dar a venit periodic în ţară, la Hunedoara, unde a publicat volumul de confesiuni „Femeie, ia-o spre Vest!”, apoi au urmat „Rochia de nisip” (ediţie bilingvă, în limbile română şi germană), „Paşaport pentru iubire” şi „Gongul din Altenmünster”.

Suntem defazaţi
În martie 2008 şi-a deschis o galerie de artă în Augsburg, unde găzduieşte pictură, grafică, lansări de carte, dar hunedoreanca prin adopţie a deschis şi o linie de podoabe din pietre preţioase şi semipreţioase.
Referitor la lumea occidentală a artelor plastice, Ioana crede că românii sunt cu cel puţin un deceniu în urmă: „Acolo se încearcă o eliberare. Deşi nu pot spune că sunt un specialist în materie, dacă fac o comparaţie pot spune că suntem defazaţi”, a declarat Ioana.

Întrebări şi răspunsuri
Care este poziţia nemţilor referitor la artă?
În Germania, toată lumea vrea să înveţe să picteze, să facă grafică. Există cursuri intensive de scurtă durată, în timpul cărora ai ocazia să înveţi foarte mult, chiar dacă iniţial ai fost un profan. La această „universitate liberă” ai ocazia să descoperi care stil ţi se potriveşte cel mai bine.

Care este poezia şi cartea ta preferată?
Poezia italiană. Îmi plac Umberto Eco, Montale, Ungaretti, iar din ce am scris eu, cartea preferată este „Femeie, ia-o spre Vest”, care deşi, din cauza mărturisirilor făcute în ea, este o carte şocantă, mi-a oferit ocazia de a mă elibera.

Care este următorul proiect?
O expoziţie în Spania. În perioada 2-16 octombrie expun în Madrid. Voi merge acolo cu pictorul german Siegfried Stiller.

Ce-i place
„Că sunt un om liber, flexibil, curajos. Acum mi-am îndreptat atenţia spre africani, graţie unor prieteni din Germania, şi am început să scriu pe tema asta. Mi-ar plăcea să ajung să mă dedic unor programe în Africa”, a spus Ioana.

Ce nu-i place
Artista mărturiseşte că este însetată de cunoaştere. „Eu nu-mi doresc materie, nu-mi doresc să acumulez imobile, obiecte, ci să cunosc, iar dincolo sistemul ăsta chiar funcţionează”, a menţionat scriitoarea.

Sursa: Adevarul.ro

Da-i o nota
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *