Este imprumutul de bani cea mai eficienta metoda de a-ti testa prietenii sau nu?

Va relatez doar trei cazuri:

#1 Bogdan, cel mai bun prieten al meu din generala, liceu, primii ani de facultate, mi-as fi dorit sa fim si acum prieteni dar banii, banii au intervenit.
Acum ani buni, vreo 4-5, Bogdan avea ceva probleme, avea nevoie de bani.
Eu eram la mare stramtorare deasemenea dar i-am dat 100Euro sa-si platesca datoriile, fara sa-mi ceara macar. Nici nu s-a pus problema cand o sa mi-i dea inapoi, stiam ca o va face.
Surpriza!
Bogdan nu mi-a inapoiat nici acum banii. Trist e ca m-a lasat cu ochii`n soare la nevoie dupa ce m-a asigurat ca ma pot duce la bancomat sa-i ridic a doua zi. Nici macar nu am insistat, l-am intrebat doar daca poate, aveam probleme.
Teapa..banii nu erau iar Bogdan nu ma mai cauta. Probabil de rusine.
Partea si mai trista e ca am pierdut un prieten. Asta ma doare.

#2 Anca, o fosta iubita. Dupa ani de la despartire, incepusem sa ne vorbim, redevenisem amici, credeam eu. Intrase intr-o incurcatura cu sora ei si ii era jena, avea 100 Euro datorie fata de ea dar nu banii erau problema ci prietenul ei care ii ceruse si oarecum evita sa-i dea inapoi.
M-am oferit sa o ajut. Apoi i-am platit o datorie de 1.500.000, poveste complicata dar am vrut sa o protejez. In total cam 500RON (suma blestemata).
Acum Anca nu imi mai vorbeste.
Nu banii ma intereseaza, nici faptul ca are pe cineva…dar am pierdut inca un prieten.

#3 Dorin, cu el am copilarit la bunici la tara si ne-am trait vacantele de vara distrandu-ne p-acolo ani buni. Anul trecut m-a sunat disperat sa ii dau 20 de milioane ca are mari belele cu gazda si ca e “groasa rau”. Se intampla Joia iar Luni urma sa am banii inapoi.
Ceva m-a facut sa nu ii dau 20 ci doar 5 dupa ce m-a asigurat ca ii ajung pt moment, v-am zis, e blestemata suma.
Am fugit repejor la banca si i-am pus banii.
I-am pierdut, l-am pierdut si pe el.
Mi-a spus o poveste lacrimogena dar cu toate astea nu mai da un semn, nu mai raspunde la telefon…nimic.
Basca odata l-am sunat sa vad daca e bine, daca mai are nevoie de ajutor (prietena lui suferise o operatie) dar inainte sa il intreb eu sare el si-mi zice ca maine voi avea banii.
E un maine perpetuu…

Aici am relatat doar trei cazuri din zecile. Nici nu stau sa-mi bat capul pentru celelalte sume mici cu care mi-am ajutat prietenii. De la unii am primit banii la timp, de la unii tarziu sau foarte tarziu iau de la altii deloc.
Probabil unii veti spune ca sunt prost. Poate. Eu ma consider sufletist si imi ajut prietenii cu drag. Imi placea sa cred ca-mi sunt prieteni.
Toti aveau probleme cand i-am ajutat, poate au si acum. Nu ma doare deloc pierderea banilor. A prietenilor da.

Acum…intrebarea este, e eficienta metodata asta de a-ti selecta prietenii ori nu?
Pana la urma pierzi niste bani dar afli un raspuns cert. E ca si cum ai plati pentru el.

Am un prieten care zicea…Razvan, gandeste-te ca aia e valoarea lor, cu suma aia i-ai cumparat si gata.

Eu nu vroiam sa va pierd prietenilor…niciodata.

Da-i o nota
9 replies
 1. Anonim
  Anonim says:

  sper sa nu fiu foarte out of topic, dar eu cred ca toti oamenii semnificativi din viata noastre vin, isi fac treaba in viatza noastra, si apoi pleaca. eu nu am avut (inca!), experienta oamenilor care sa imi stea alaturi forever(except family). dar nu regret, jur, pentru ca tot ce am trai cu ei sunt momente magice au contribuit la Eu-l meu final, la care inca crosetez.:) motivul rupturii dintre noi poate sa apara difere: noi, banii, sau pentru ca li s-a incheiat rolul lor in viata noastra…

   
  Reply
 2. Anonim
  Anonim says:

  Coco_stancu spunea…..de aici tre sa trag concluzia ca nu tre sa imprumut de la tine 500 ron daca nu vreau sa te pierd sau sa ma pierzi ca prieten……acum hai sa va spun si eu ce am patit cu un prieten comun cu jigodie, adica GABY de la Brasov i am imprumutat 500 de euro atunci cand el era la stramtoare bani i am imprumutat cred k acum 2 ani sau mai mult de atat intre timp omu sa apucat sa mi restituie banii in rate de nu am inteles nimic din ei dar au mai ramas 150 euro adik undeva la 500 ron deci iar suma blestemata care rupe prietenii, de juma de an ma evita i am tot amintit de bani dar el imi spune ca nu are bani, dar isi cumpara masina si o arde finutz fara sa si plateasca datoriile.
  In fine aceeasi problema am avut si eu cu toti asa zisi prieteni, app Chiar asta este valoarea lor, 500 ron.

   
  Reply
 3. Jigodie
  Jigodie says:

  cei 500RON de care pomeneam.
  Slava Domnului ca intre noi nu poate fi vorba de asa ceva.
  Nu-i inteleg pe cei care sunt dispusi sa piarda un prieten pt cateva hartii..fiecare cu valorile sale acum!
  Nu judec.

   
  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *